Használati útmutató

Használati útmutató

 1. Biztonsági óvintézkedések – 4
 2. Általános információ – 5
 3. A heveder felszerelése a motorbiciklire – 6
 4. Technikai leírások – 7
 5. Tisztítási útmutató – 8
 6. Aktiválás utáni összeszerelés – 9
 7. Tárolás – 11
 8. Csere – 11
 9. Lemondás – 11
 1. Biztonsági óvintézkedések

Figyelmesen olvasd el az alábbi tájékoztatót a beépített légzsákkal rendelkező Helite dzseki használatával kapcsolatban, melyet úgy alakítottak ki, hogy megtámassza a gerincoszlopot és felfogja az ütéseket.

FIGYELMEZTETÉS
Az utasítások be nem tartása a dzseki nem megfelelő használatához vagy hatékonyságának csökkenéséhez vezethet .

A Helite dzsekinek a számodra megfelelő mérettel kell rendelkeznie. A mellény hosszúságának a medence felső részétől számítva minimum 10 cm-re le kell érnie. A szélességet a hevederek / szíjak segítségével állítsd be úgy, hogy a mellény és a tested között legyen egy ökölnyi távolság.

A következő táblázat segítségével megállapíthatod, hogy melyik a megfelelő méret számodra.

Méret S M L XL LL XXL
Magasság (cm)
Derék és váll közötti távolság (cm)
Mellbőség (cm)
 • A kioldó rendszer semmilyen elemét ne távolítsd el.
 • A légzsák módosított vagy nem rendeltetésszerű használata vészesen csökkentheti a rendszered hatékonyságát.
 • Ne varrj / vasalj vagy ragassz semmit a Helite légzsákra, mert átszúrhatja a légzsákokat és megakadályozhatja rendeltetésszerű működésüket.
 • Távolíts el a ruhádból / ruházatodból minden éles, hegyes tárgyat mint például toll, tű, üveg és mobiltelefon, mielőtt felveszed a Helit dzsekit.
 • Ellenőrízd minden használat előtt, hogy a légzsákod megfelelő állapotban van-e, például nincs rajta szakadás vagy repedés.
 • A Helite légzsákot vállfán tárold. Ne hajtsd össze és ne akassz rá semmi mást. Melegtől és nedvességtől tartsd távol.
 • Válaszd le / kapcsold le a motorbicikliről, mielőtt leszállsz, hogy a véletlen felújást / felfúvódást elkerüld.
 • A hevedert megfelelően szereld fel / rögzítsd a motorbiciklire. Ideális esetben az ülés alá, a súlypontod közelében.
 • Amennyiben egyszer már használtad, a CO2 tartályt ki kell cserélni egy újra, amely ugyanakorra űrtartalmú.
 • Amennyiben nem vagy biztos benne, hogy a légzsákod megfelelően működik, javasoljuk hogy mutasd meg egy hivatalos viszonteladónak.
 1. Általános információ
 • A légzsákot egy normál dzsekihez hasonlóan kell hordani, viselni vezetés közben. A használó / viselő odacsatolja a hevedert a dzsekihez. Amikor a vezető leesik vagy felborul a motorral, a heveder megfeszül és kioldja a biztonsági „gömböt, ami így aktiválja a tűt.

A tű átlyukasztja a CO2 tartályt és a gáz a légzsákokba áramlik, ami ezáltal kevesebb, mint 0.1 másodperc alatt teljesen felfújódik.

A Helite légzsák felfogja az ütéseket és gallért képez a nyak és a törzs körül, így csökkentve a gerincoszlop túlzott meggörbülésének, meghajlításának kockázatát, valamint a nyakcsigolyák „ostorcsapásból” adódó sérüléseit.

 • A Helite légzsák nem tudja garantálni a sofőr teljes / abszolút biztonságát. A Helite dzseki csak felfújt állapotban nyújt védelme és nem védi meg azokat a területeket/részeket, amelyeket nem érik a légzsákok. Kérjük, tartsd be a sebességi korlátozásokat és a KRESZ szabályait egyaránt.
 • Jelentős erőkifejtés, körülbelül 35 kg szükséges a kioldás aktiválásához, tehát a Helite rendszer normál használat esetén nem aktiválódik.
 • Ha a motoros elesik a motorjával, a Helite rendszer nem aktiválódik addig, amíg az aktiválási távolságot el nem éri. Amennyiben ez történik, javasoljuk, hogy erősen told el magad a motortól, hogy kioldd a légzsákot és hogy eltávolodj a motor kiálló részeitől.
 • A CO2 tartály nem újrahasznosítható.
 • Ennek a személyes védőfelszerelésnek nincs semmilyen ismert allergén összetevője. Kialakítása semmilyen irritációt és kényelmetlenséget nem okoz viselője számára.
 1. A heveder felszerelése a motorbiciklire

A heveder megfelelő rögzítése / felszerelése a motorbiciklire kritikus fontosságú. Befolyásolja a légzsák aktiválási idejét. Ha nem megfelelően van beillesztve, túl későn oldhat ki. Annál jobb, minél rövidebb / szorosabb a heveder, de győződj meg róla, hogy a normál mozgásban nem korlátoz.

Hosszú feszítőkötél Rövid feszítőkötél

 1. LÉPÉS: Hossz beállítása 2. LÉPÉS: Csatold a motorhoz egy hurok készítésével
 1. Technikai leírások
 1. Gömb / tű kioldása

Egy 25-35 kg-ig terjedő erő (a dzseki méretétől függően) kell, hogy érje a becsatolt hevedert ahhoz, hogy leválassza a fő gömböt a tartó rekeszéből. A nyomás hatására a tű átfúrja a tartályt, kiengedve a gázt a légzsákokba. A fő gömb a tartó rekeszéből bármely irányba kiengedhető. A saját biztonságod érdekében ne szedd le a kiengedő tűt és ne távolítsd el az alkatrészeit sem.

 1. Légzsákok
 • A légzsákok magas minőségű, ellenálló poliuretán anyagból készültek, ami garantálja a lehető legjobb ütés elnyelést.
 • A maxumim nyomás a légzsákok teljesen felfújt állapotában 135 Kpa (1,35kg / cm2). A nyomás fokozatosan csökken egy nyomáscsökkentő / dekrompessziós lyuk segítségével.
 • A légzsákok elszakadhatnak vagy megsérülhetnek, amennyiben éles vagy szórős tárggyal érintkeznek egy baleset során.

FIGYELMEZTETÉS:

A tokot ne tedd ki 50◦C-nál magasabb hőmérsékletnek.

 1. Gáztartályok (CO2)

A CO2 tartályok hosszú lejáratúak, de javasoljuk, hogy évente ellenőrízd őket. Az ellenőrzés során mérd meg a tartályok súlyát mérlegen és győződj meg róla, hogy körülbelül (+- 3 kg) ugyanannyi, mint ami tartályon fel van tüntetve. Az alábbi táblázat segítségével megállapíthatod a tartályod súlyát:

Mellény mérete Teljes súly Szükséges tartály mérete
Gyerek S, Gyerek M 150-155 g között 50 cc
Gyerek S, M, L, XL 180-185 g között 60 cc
Felnőtt nagy méret (LL, XLL) 295-300 g között 100 cc

A CO2 tartály kapacitása a külsején van feltüntetve.

FIGYELMEZTETÉS

 • A CO2 tartály használata kizárólag egyszeri alkalomra való.
 • A tartályt 45◦C-nál alacsonyabb hőmérsékletben kell tárolni és használni.
 • Amennyiben rozsda vagy bármilyen más korróziós jel feltűnik a tartályon, azonnal helyezd használaton kívül és cseréld ki.
 • Csak azonos mérettel és tartalommal rendelkező tartályt használj, mint amit a légzsákkal vásároltál.
 • Gyermekektől távol tartandó.
 1. A légzsákot a motorral összekötő heveder

Ne felejtsd el csatlakoztatni a légzsákot a motorhoz minden egyes alkalommal, amikor felszállsz a motorra. Ugyanolyan módon, mint ahogy az autóban bekapcsolod a biztonsági övet. Leszállás előtt pedig kapcsold le. Ellenőrizd rendszeresen a heveder állapotát – az elhasználódást, szakadást.

 1. FIGYELMEZTETÉS AKTIVÁLÁS UTÁN
 • A gáz fokozatosan fog távozni a nyomáscsökkentő lyukon keresztül. A nyomás érzet körülbelül 5-10 másodpercig még fennmarad. Ezután a légzsák visszaveszi eredeti alakját.
 • Amíg fel van fújva, a légzsák felemelkedik teljesen a nyakig, az első néhány másodpercben nehézkes lehet a bukósisak eltávolítása.
 • Ha a légzsák ruháját/anyagát bármilyen külső károsodás érte használat közben, vidd el a hivatalos viszonteladónkhoz javításra. Amennyiben jelentős a sérülés, lehetséges, hogy javításra nem lesz már mód.
 1. Tisztítási útmutató
 1. Aktiválás utáni összeszerelés

Mielőtt újra összeszereled / összerakod, ellenőrizd, hogy ne legyen semmilyen külső sérülés és legyen nálad egy új tartály beüzemelésre készen. Amennyiben nem tudod biztosan, hogyan kell megfelelő módon a légzsákot újra beüzemelni, javasoljuk, hogy fordulj a hivatalos viszonteladónkhoz. A mellény újra használható amennyiben az alább leírt eljárásnak megfelelően került összeszerelésre, de amennyiben nem megfelelően szerelték össze, működésével problémák lehetnek. Összeszerelésről szóló videónkat honlapunkon megtekintheted.

Scheme – leírás / Cartridge – tartály/ Piston – dugattyú / Key Ball- (fő)gömb / Spring- rugó/ Cap-fedő

 1. A heveder elhelyezkedése aktiválás után: a gömb kijön a tartójából/rekeszéből, a dugattyú a tartály felé csúszik, a rugó pedig láthatóvá válik.
 2. Csavard le a Co2 tartályt és távolítsd el! Ez nem használható ismét, egy új tartállyal kell helyettesíteni.
 3. Nyisd ki a fedőt az 5 mm-es imbusz kulccsal, ami a légzsák mellé volt csomagolva. Az ujjaidat is használhatod. Ne csavard le teljesen a csapágy fedőt/kupakot. A hengertől 12 mm-re elegendő kicsavarni.
 1. Tárolás

A légzsák öltözeted megfelelő és hosszú távú használata érdekében kövesd az alábbi utasításokat.

 • Kerüld a magas hőmérsékletet (ne tedd ki közvetlen napfény, ne hagyd a járműben, hőforrás közelében vagy gyúlékony anyag közelében).
 • Ne tedd ki esőnek, amikor nem vezetsz.
 • Tárolás közben ne érje gőz, pára vagy túlzott nedvesség.
 • Ne tégy rá semmilyen nehéz dolgot.
 • Olyan helyen tárold, ahol rágcsálók és egyéb állatok nem férhetnek hozzá.
 • Ne tárold hosszú ideig összehajtva vagy feltekerve. A legjobb vállfán tárolni.
 1. Csere

Ha az alább felsorolt problémák közül bármelyiket tapasztalod, egyeztess a viszonteladónkkal vagy írj a info@helite.hu e-mail címre:

 • Ha a légzsák felszerelés/ruházat vagy bármely belső tartozék (szövet, tartó/tok) elszakadt, elkopott és a belső zsák látható.
 • Ha a hevederen vagy a gáztartályon bármilyen hiba, törés vagy korrózió jelenik meg
 • Ha a rögzítőkötél/heveder megkopott vagy kifoszlott.
 1. Panaszok

Kérjük, vedd figyelembe, hogy bizonyos balesetek esetén semmilyen védőfelszerelés nem tudja garantálni az életben maradást vagy a súlyos sérülések elkerülését.

 • A Helite és viszonteladóik, semmilyen módon nem felelősek semmilyen testi sérülésért vagy halál esetért és/vagy tulajdon megrongálódásáért ami a Helite légzsák öltözet használata során történhet.
 • A Helite és viszonteladóik nem vállalnak felelősséget és nem kérhetőek számon semmilyen esetben, ha bármelyik termékét nem megfelelően szerelték össze vagy nem megfelelően használták.
 • Minden Helite légzsák ruházat szigorú tesztelésen esett keresztül mielőtt forgalomba került. Minden légzsák kétszeres nyomásúra fújódik fel, mintha normál módon felfújnánk, ugyanakkor nem tudjuk garantálni és nem vállalunk érte felelősséget, hogy a légzsák öltözet minden egyes alkalommal fel fog fújódni vagy, olyankor fújódik fel, amikor nem kellene.
 • A Helite nem felelős érte, ha a légzsák nem fújódik fel.
 • A termék rendelkezik CE tanúsítvánnyal „AirNest” és „AirNest Turtle” név alatt kizárólag lovaglás és motorbiciklizés céljára.
 • A Helite légzsák öltözet kizárólag felfújt állapotban nyújt védelmet.
 • Bármilyen módosítás vagy nem megfelelő használat a termék nem megfelelő működéséhez vezethet.
 • A Helite légzsák fölött semmilyen más ruhadarab vagy hátizsák viselete nem ajánlott.
 • Jelenleg kevés adat áll rendelkezésünkre a légzsákot viselő motorozó kismamákról. Mindenesetre azt javasoljuk, hogy az állapotos kismamák a 18. hetet követően ne viseljék a légzsákot annak érdekében, hogy elkerüljék a spontán vetélés / koraszülés / magzatvíz embólia / placenta szakadás és isoimmunizáció lehetséges kockázatát.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás