A kerékpárosok légzsákja

A kerékpárosok légzsákja

GY.I.K
&
ÚTMUTATÓK

GY.I.K

1. Miért válaszd a B'Safe-et?

A kerékpárosok által elszenvedett súlyos vagy akár halálos balesetek száma évről-évre növekszik, és a felsőtest számára eddig nem létezett védelem. A B’Safe az első légzsákos megoldás, amely megvédi a mellkast, a nyakat és a gerincet egy kerékpáros baleset során..

A B’Safe légzsák algoritmust és két érzékelőt használ, amelyek megkülönböztetik a kerékpárosok általános mozgását a balesetben történttől. A mellény belsejében található CDU érzékelő (ütközésérzékelő egység) valós időben elemzi a kerékpárosok mozgását, az SDU nyeregérzékelő pedig észleli a sokkot. Rendellenes mozgás vagy sokk észlelésekor mindkét érzékelő jelet küld egymásnak és elemzik a helyzetet. Baleset észlelése esetén a légzsák 80 milliszekundum alatt felfújódik és védelmet nyújt a kerékpáros számára.

A B’Safe légzsák olyan városi kerékpárosok számára lett kialakítva, akik számára a kerékpározás mindennapi, életvitel-szintű tevékenység. Ideális közúti kerékpározáshoz és kerékpárutakhoz. Nem ajánlott azonban hegyi kerékpározás, kerékpárakrobatika, BMX, robogó, motorkerékpár, futás, segway, valamint elektromos egykerekű motor számára.

Az elektronikus rendszer különböző baleseti helyzeteket észlel:

Menet közben (minimum sebesség 11 km/óra):
– Ha a kerékpár elölről, oldalról vagy hátulról jelentős akadálynak ütközik (fának, oszlopnak, falnak, stb.)
– A kerékpár irányításának elvesztése során (ütközés nélkül): a kerékpáros oldalra csúszik vagy leesik.


Álló helyzetben:
– Kerékpárt érő ütés során, ha a kerékpáros eltávolodik a kerékpártól.

2. B'Safe vásárlása esetén

A « B’Safe » légzsák tartalmaz egy légzsákkal felszerelt mellényt (amely tartalmazza a CDU érzékelőt), SDU nyereg érzékelőt, egy USB kábelt újratöltéshez, mágnest és egy gázpatront.

A szállítás készlettől függően 6-14 napot vesz igénybe.

A B’Safe légzsák elérhető webáruházunkban

A mellény 4 méretben kapható: S, M, L, XL.

A megfelelő méret kiválasztásához mérd meg a mell- és derékbőségedet, végül a termékoldalon található mérettáblázatot figyelembe véve válaszd ki a számodra megfelelő méretet.

A mellény két színben kapható:

– Sárga Hi-VIS, jól láthatósági
– Fekete

Mindkét modell fényvisszaverő csíkokkal van ellátva, hogy éjjel, ködben vagy esőben is optimális láthatóságot biztosítsanak.

3. Kerékpározás a B'Safe-el

Igen, a légzsák készen áll a használatra, amikor megkapod. Egyszerűen telepítened kell a nyereg érzékelőt a kerékpárodra, és párosítanod kell a nyereg érzékelőt a mellénnyel.

Mint minden kerékpáros biztonsági mellényt, a B’Safe-et kötelezően mindig a ruháidon (kabáton, pólón) felül kell viselni. Azonban amennyiben nem túl szoros, hátizsák és esőkabát viselhető a B’Safe-en felül.

A mellény a Q gomb háromszori megnyomásával kapcsolható ki és be.

FIGYELEM!! Vannak olyan helyzetek, amelyek során ki kell kapcsolni a mellényt:
– Ha különféle közlekedési eszközt használsz a mellényeddel (autó, metró, villamos, vonat, busz, stb.)
– Hosszú idejű tárolás alatt (például télen).

A mellény automatikusan be- és kikapcsol a cipzár összezárása / kinyitása során. A mellényen a „légzsák aktiválva” jelzés jelzi, hogy a mellénynek hol kell bezáródnia ahhoz, hogy a rendszer megfelelően aktiválódjon.
A mellényt nem szükséges minden alkalommal ki- és bekapcsolni. A mellény automatikusan alvó üzemmódba vált, ha 30 másodpercnél hosszabb ideig nem észleltek tevékenységet.
EMLÉKEZTETŐÜL: a mellény kikapcsolásához háromszor nyomd meg a Q gombot.

A mellényt nem szükséges rendszeresen kikapcsolni. Vannak azonban olyan helyzetek is, amikor ki kell kapcsolni a mellényt:
– Ha különféle közlekedési eszközt használsz a mellényeddel (autó, metró, villamos, vonat, busz, stb.)
– Hosszú idejű tárolás alatt (például télen).

„Sípolást” hallasz, és villogó zöld LED-et látsz, amikor összezárod a mellény cipzárját: ez jelzi, hogy a rendszer be van kapcsolva. A mellény megfelelően működik.

B’Safe Mellény:

Zöld jelzés, hang nélkül: A rendszer működőképes, a rendszer kerékpározásra alkalmas.

Sárga jelzés, hanggal (4 sípolás): Alacsony töltöttségi szint, fel kell töltened a mellényedet. A rendszer még 2 óra használatra elegendő töltöttséggel rendelkezik.

Sárga jelzés, hang nélkül: Az akkumulátor töltés alatt van, várd meg amíg zöldre vált.

Zöld jelzés, hang nélkül: Az akkumulátor feltöltve, válaszd le a töltőt.

Kék jelzés hanggal (1 sípolás 5 másodpercenként): Párosítás folyamatban, 30 másodperc áll rendelkezésedre a nyereg szenzor párosításához.

Kék jelzés, hanggal (Hosszú sípolás 2 másodpercig): Sikeres párosítás.
A már észlelt eszközt 2 rövid sípolás jelzi.

Piros jelzés, hanggal (4 sípolás): Sikertelen párosítás ( vagy már túl sok érzékelő van párosítva a mellényhez )

Piros jelzés, hanggal (1 sípolás másodpercenként): Az e-Patron nincs csatlakoztatva.

SDU Nyereg szenzor:

Kék jelzés: Akkumulátor feltöltve
■ 
Piros jelzés: Az akkumulátor töltést igényel.

A B’Safe mellény vízlepergető: enyhe eső esetén használhatod , anélkül, hogy a rendszer károsodna, meghibásodna. Heves esőzések esetén javasoljuk, hogy használj esősapkát is.

Igen, használhatsz hátizsákot a B’Safe mellény felett.

FIGYELEM! Ügyelj arra, hogy a hevederek ne legyenek túl szorosak (inkább bőre állítsd), hogy ne akadályozzák a légzsák megfelelő felfújódását.

Hát persze, hogy kell! A B’Safe nem védi a fejét, és semmilyen módon nem helyettesíti a sisakot. Minden egyéb biztonsági felszerelés mellett viselni kell.

4. “SDU" nyereg érzékelő

Mielőtt először használod a B’Safe-et, telepítened kell a nyereg érzékelőt a kerékpár vázra (lásd az „Első használat” című videót). A nyereg érzékelő észleli a kerékpár ütközéseit.

Amikor a kerékpár vázán rázkódást észlelnek, az SDU érzékelő üzenetet küld a mellény belsejében található érzékelőnek (CDU), amely elemzi a helyzetet és meghatározza, hogy a légzsáknak fel kell-e fújódnia vagy sem.

A nyereg érzékelőt a csavarral és az imbuszkulccsal kell rögzíteni a kerékpár vázra az ülésoszlopon vagy az üléscsőn.

Nem, az SDU nyereg érzékelő nem működik mellény nélkül. A B’Safe első használatakor elengedhetetlen a két érzékelő párosítása (összekapcsolása). Azt is javasoljuk, hogy rendszeresen ellenőrizd a mellékelt mágnest, hogy megbizonyosodj arról, hogy mindkét érzékelő továbbra is párosítva van-e.

Ez egy egyszerű folyamat és csak néhány másodpercet vesz igénybe.

1. Zárd össze a cipzárt és kapcsold be a mellényt (a Q gomb háromszor megnyomásával).
2. Tartsd nyomva a Q gombot 3 másodpercig: a LED kékre vált.
3. Helyezd a mágnest a nyeregérzékelőre a kerek jel felett (ehhez 30 másodperc áll a rendelkezésedre).
4. Hosszú sípolást hallasz: a mellény és a nyereg érzékelő párosítva van.

Tartsd nyomva a Q gombot 3 másodpercig, és helyezd a mágnest az érzékelőre. Kék LED + hang: a mellény és az érzékelő párosítva vannak.

Igen, akár öt nyeregérzékelőt párosíthatsz egy mellénnyel (ha például több kerékpárod van).

Igen, annyi mellényt párosíthatsz, amennyit csak akarsz, ugyanazzal a nyereg érzékelővel.

Nem, az érzékelő kb. 5 éves töltöttséggel rendelkezik. A telepítés után nem kell gyakran ellenőrizni. Javasoljuk, hogy havonta egyszer ellenőrizd (a mágnes átvezetésével az érzékelőn).

A nyereg érzékelőnek önmagában nincs értelme, mivel a működéshez szüksége van a mellényre. Ha azonban könnyedén szeretnéd eltávolítani, ne csavarozd össze a villa perecet az érzékelővel.

5. Utazás a B'Safe-fel

Nincs probléma busszal, villamossal, autóval vagy vonattal való utazással. FIGYELEM: mindig kapcsold ki a mellényedet, miközben ezeket a közlekedési eszközöket használod.

Repülővel történő utazás során a biztonsági szolgálattal kapcsolatban némi nehézség merülhet fel a mellény felfújásához használt gáz patronokkal kapcsolatban. Jogi szempontból (IATA előírások) utazhatsz repülőgéppel, 2 gázpatron (kevesebb mint 200 cc térfogat), kabinban vagy a poggyászban történő tárolásával.

Ennek ellenére, még ha törvény engedi is, előfordulhat, hogy egyes biztonsági szolgálat vagy a légitársaság megtagadja, hogy gázpatronnal szállj fel a repülőgépre. Javasoljuk, hogy nyomtasd ki az IATA előírást, és mutasd fel az ellenőrzés során ha további magyarázatot kérnek tőled.

< IATA LINK ITT >

Mindenesetre a repülőtér biztonsági szolgálata és a légitársaság hoz végleges döntést arról, hogy a felszerelésed a fedélzetre engedik-e vagy sem.

 

6. Használd ismét a B'Safe-et!

Igen, rendszerünk minden elműködés után ismét használható. A légzsák újraaktiválása körülbelül 5 percet vesz igénybe. Ehhez ellenőrizned kell, hogy a mellény teljesen leeresztett-e, és a használt patront cseréld ki egy új, azonos kapacitású Helite patronra.

Ezzel kapcsolatban nincs teendőd. A B’Safe néhány perc alatt automatikusan leereszt, és visszanyeri az eredeti formáját.

Természetesen, rendszerünk biztonságos, a mellény percek alatt újra használatra kész.
Élesítsd újra a következő lépések követésével:
1. Nyisd ki a mellényt
2. Nyisd ki a gázpatron zsebét
3. Válaszd le a gázpatront a rendszerről
4. Csavard ki az elhasznált patront
5. Fogj egy új Helite gázpatront
6. Csavard be a patront a fekete hengerbe
7. Csatlakoztasd újra a patront a rendszerhez
8. Zárd be a patron zsebét

Három különböző patronméret elérhető a mellény méretétől függően.:
GG 50 CC, GG 60 cc és GG 100 cc

S: 50 cm3
M, L: 60 cm3
XL: 100 cm3


A mellény zsebében egy kis grafika jelzi, hogy melyik méretet kell használni.

7. Karbantartás és töltés

A B’Safe nem mosható: sem mosógépben, sem kézi mosással. A kabát felületének tisztítható, ehhez használj szappanos szivacsot.

A B’Safe mellénynek 25 órás töltöttsége van, vagy körülbelül egy hét, a kerékpáros aktivitástól függően.
A B’Safe-et újra feltöltheted a B’Safe-csomagban található USB-kábellel. Csatlakoztasd a hagyományos USB töltőhöz és mellényedhez.
FIGYELEM: Csak a mellékelt USB-kábel kompatibilis.

Az akkumulátor teljes feltöltése körülbelül 3 órát vesz igénybe. Egy zöld LED jelzi, hogy a töltési folyamat befejeződött.

Havi szinten :

Javasoljuk, hogy időről időre (havonta egyszer) ellenőrizd, hogy a nyereg érzékelő megfelelően működik-e (akkumulátor és párosítás)
Ehhez a mágnest el kell helyezned a nyereg érzékelő kerek jelölése fölé, hogy ellenőrizd, hogy a nyereg érzékelő továbbra is aktiválva van-e, és hogy még párosítva van-e a mellénnyel.


Éves szinten :

Javasoljuk, hogy évente ellenőrizd a patron súlyát. Az ellenőrzés a következőket tartalmazza:
Mérd meg a patront súlyát mérleg segítségével és ellenőrizd, hogy a tömege hozzávetőlegesen (+/- 3g) megegyezik-e a patronon feltüntetett súlyával:
– Az 50 CC patron 182 g súlyú: súlyának 179 g és 185 g között kell lennie.
– A 60 CC patron 212 g súlyú: súlyának 209 g és 215 g között kell lennie.
– A 100 CC kazetta súlya 298 g: súlyának 295 és 301 g között kell lennie.

8. Értékesítés utáni szerviz és garancia

A B’Safe 2 éves garanciával rendelkezik. A meghosszabbított 2 éves garanciában akkor részesülhetsz, ha a mellényedet a vásárlás utáni 3 hónapon belül online regisztrálod a my.helite.com webhelyen.

A vásárlás után 3 hónapon belül online regisztrálnod kell a légzsákodat a my.helite.com webhelyen.